NRC Handelsblad, 22 augustus 2003
Na de bomaanslag op het VN-gebouw in Bagdad zijn de omstandigheden voor Nederland gunstig om de voortzetting van de stationering van Nederlandse militaire eenheden in Zuid-Irak, te koppelen aan de bereidheid van de VS om op zeer korte termijn de hoofdrol voor de `pacificatie’ en wederopbouw van Irak over te dragen aan de Verenigde Naties.
Het is evident dat de coalitie-eenheden onder commando van de Verenigde Staten en de Britten niet in staat zijn hun internationaal-rechtelijke verplichtingen als bezetter na te komen: orde en veiligheid van onder meer burgers en hulpdiensten in Irak kunnen nog steeds niet worden gegarandeerd.
Criminelen, halstarrige aanhangers van Saddam Hussein, opportunisten en terroristen vinden in Irak een vruchtbare voedingsbodem om hun activiteiten uit te breiden. Irak voldoet nu aan de Amerikaanse definitie van een `failed state’: een effectief bestuur ontbreekt, het land biedt een uitvalsbasis voor terrorisme en is een serieuze bedreiging voor de regionale stabiliteit.
Zolang de VS de hoofdrol in Irak blijven claimen zal de legitimiteit van het bezettingsleger verder worden aangetast en daardoor zal terrorisme en ander geweld worden gestimuleerd. Ook zullen veel landen blijven weigeren de wederopbouw te helpen financieren en troepen beschikbaar te stellen om de wederopbouw gestalte te geven. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken.
Nederland kan, door haar militaire bijdrage te koppelen aan een wezenlijke vergroting van de rol van de VN in Irak, hierbij een doorslaggevende rol spelen. De internationale rechtsorde wordt daardoor bevorderd, nota bene een in de Grondwet vastgelegde doelstelling van de Nederlandse krijgsmacht.
Het aanstaande bezoek van minister-president Balkenende aan Washington is een goede gelegenheid om dit voornemen aan president Bush toe te lichten.
Drs. I. Piepers is bedrijfskundige en gespecialiseerd in defensievraagstukken.